szombat, július 22, 2006

HÍREK:

Hogyan igyunk kávét hogy ne legyünk tőle cukorbetegek és ne rohadjon szét az epénk? Erről szól a cikk.
HVG

Mindenki aki úgy érzi, a jelen kormány állandóan átveri és azért létezik hogy lenyúlja a pénzét, az legyen szeptember 23.-án a Hősök terén. Kormánypuccs készül. (Tetszik a HVG-n a cikk címe: Oszt' Jó reggelt!)
HVG

Bush megvétózza az őssejtkutatás támogatásást. Keresztény alapon azt állítja, hogy a tizedmilliméteres kis embrió emberi lény, és akkor sem áldozható be, ha ezzel rengeteg életet menthetnénk meg és pl. a Parkinson-kórt is gyógyíthatnánk. A cikk leírja hogy a majom jól csinálja, mert így tartja majd meg keresztény-jobbos szavazóbázisát.
Népszabadság

Már egy ideje zajlik a hír, de eddig sem akartam vele foglalkozni, most sem fogok. Makón megvertek/megerőszakoltak és ezek után fel is gyújtottak egy lányt.
Népszabadság

Kiderült hogy hétfőn volt még egy indonéz szökőár, eddig bő 600 halottal. Hihetetlen mit kapnak sorozatba.
Népszabadság

Az EU 5 országa (francia, olasz, holland, spanyol, portugál) közös csendőrséget hozott össze, még ha nem is nagyot: max. 2300 fős. Lehet hogy nem árt a közös hadsereg, nem tudom.
Népszabadság

Tovább rohad a hazai egészségügy. Az orvosok kivannak, lehet hogy romlik majd a sürgősségi ellátás.
Népszabadság

Már 2 év múlva elkészül az új hidunk, az északi M0 összekötő. Kevesebb lesz a városban a kamion, jobb lesz a levegő. Viszont amíg el nem készül, vagyis 3-4 évig, addig nem lesz Margit-híd felújítás sem.
A hídnak még nincs neve, van internetes népszavazásféle.
Budapest.hu
itt nevezheted el a hidat

A libanoni akció tovább tart, tíz nap utána 362 libanoni és 34 izraeli áldozattal (legalább). Kofi Annan ENSZ főtitkár humanitárius okokból kért fegyverszünetet, úgy tűnik ez nem lesz, USA viszont rakétákkal támogatja Izraelt. Nem lesz ennek jó vége.
HVG
GoogleEarth-ön lerontják az izraeli képeket.

LINKEK:

Külföldre utazásnál jól jöhet az ingyenes szállás (na meg a fapados járat). Az alábbi két helyen embereket lehet keresni, akinél ingyen megalhatunk a kérdéses városban.
Hospitality Club (magyarul)
Couchsurfing (angolul)

péntek, július 21, 2006

HÍREK:

Szombaton át lehet úszni a Balatont Balatonboglár és Révfülöp között (5,2 km).
Népszabadság
Balaton átúszás 2006

Tovább tart a kánikula, hőségriadó van. Deákon vízosztás lesz. A vonatok lassabban haladnak, mert ha begörbül a sín a melegtől az halálos lehet. Portugália a legdurvább, ott 43 fok van(!). Eddig Európában 16 áldozata van a melegnek. A villamos néha szünetel a síntorzulások miatt.
Index: hőség az országban és Európában
Index: hőség Budapesten

Izrael tovább támadja Libanont, az EU azonnali tűzszünetet követel a felektől, az oroszok szerint pedig az akció túlzásba viszi a terroristaelhárítást. Libanon még megvan, de esik szét. A Hezbollah pedig tovább lődözi a rakétákat. Bejrútban tüntetnek a libanoniak, és Iránt azzal vádolják, hogy a Hezbollah támogatásával beleavatkozik a belügyeikbe, ezen kívül arra használja a Hezbollah-t, hogy elterelje a nemzetközi figyelmet atomprogramjáról.
HVG: csütörtöki
HVG: pénteki
HVG: tüntetés

Etiópia bevonult Szomáliába hogy megvédje az ENSZ-párti kormányt. A szomáliai iszlám szélsőségesek dzsihádot hirdettek meg az etiópok ellen.
IHT (angolul)

LINKEK:

Egy tonna swf játékot találtam itt, sok a bárgyú szar de biztos akad jó is.
Ugyanitt pingvint lehet böködni és pingvint repíteni (utóbbi jó poén).

Ez meg olyan mint a PestiEst, csak jobb, meg súlyosabbak a zenék.

Digitalizált könyvek magyar szerzőktől. Ott az egész, ki lehet nyomtatni fullingyen.
Mostantól képeket is mellékelek. Viszont nem ide a szövegbe, mert nincs arcom, hanem valahol máshol (a fényképem alatt jobbra lenn ott van és lesz). Épp szenvednek akiknél a képeket tárolom de idővel minden jó lesz. Saját kezűleg válogatva képek, az emberi társadalom legjobb munkái.

csütörtök, július 20, 2006

HÍREK:

HVG cikk a fagyikészítésről, érdekesnek tűnt.
És egy a sörkészítésről, szintén jó.

Kínaiak a holdra és a marsra akarnak nyomulni, feltehetőleg fognak is.
HVG

Felújítják az Orczy kertet, lesz mókusrezervátum végre.
Budapest.hu

Ásványvízelemzés: legjobb a Fonyódi és a Theodora, trébb a NaturAqua, pedig utóbbi drágább a márka miatt.
Népszabadság

A mágikus gomba mint antidepresszáns. Az orvosságok jelentős része természetes alapanyagokkal dolgozik, hiba lenne feltételezni hogy az illegalitásba szorult növényeknek/gombáknak ne lehetne gyógyító hatása.
IHT (angolul)

Izrael tovább nyomul a tankokkal, a Hezbollah rakétákat lő, halnak az emberek. Libanon a világ segítségét kéri, nem tud mit tenni a Hezbollah ellen, viszont van 300 halottja és félmillió földönfutója. A világ nagy része tűzszünetet akar. Amcsik menekítik ki az embereiket.
HVG
Népszabadság

Linkek most sajnos kevésbé vannak, meleg van és a hírolvasás után nemigen ülök gépnél. De ha találok valamit, felrakom.

szerda, július 19, 2006

A tegnapi láncfűrészes sztorit kissé kibővítettem.

HÍREK:

Jön a horror kánikula, a főorvos figyelmeztet hogy igyunk napi minimum 4 litert és lehetőleg csak éjjel menjünk ki a szabadba.
Nem csak nálunk, egész Európában dőlnek meg a melegrekordok.
Népszabadság főorvos
HVG Európa

Még egy darabig nem lesz villamos a Jászai és a Moszkva közt, a BKV épp égeti magát, viszont lezárni nem kéne a Margit-hidat mert akkor behal a közlekedés. Előtte el kell készüljön az elkerülő útvonal. Aki teheti, ajánlom a biciklizést, így ugyanis teljesen mindegy, hány hétig szenved a BKV.
HVG

Erzsébet körúton sárga bikinis lányok tüntettek a KFC ellen, amiért kínozza a csirkéket. Tény hogy a csirkék nem járnak jól, ha egész életüket egy koporsószerű kis rácsban élik le, kilógó fejjel, és egyszer jönnek ki onnan, amikoris lenyakazzák őket, vagy élve elföldelik, ha madárinfluenzagyanús. Mindenesetre a tüntetést a rendőrök igen hamar leállították.
A tüntetést a PETA intézte, ami az állatokkal való etikus bánásmódért küzd. Talán röhejesnek tűnhet, tekintve hogy sokkal nagyobb problémák is vannak mint hogy a csirkék rosszul járnak, de az biztos hogy az állatok nem veszik ki a részüket abból az önpusztításból amit mi emberek csinálunk, tehát ártatlanok, és nem kellene őket szétkínozni és kinyírni csak azért, mert nem tud megszólalni és tiltakozni. Vannak állatkínzás elleni törvények, de kevés.
Az ilyen állatvédő szervezetek úgy lehetnek sikeresek, ha meggyőzik az embereket hogy ne vegyék meg a kínzottcsirkeburgert, és ezzel rákényszerítik a gyártókat hogy élőlényszámba vegyék a csirkéket.
Népszabadság
PETA (angolul)

És most, a bulvár-horror kategóriában: egy brit vagy amcsi nő altatózott, és eszméletlenül hevert míg a kutyája lerágta az arcát. Ezután ő lett az első sikeres arcátültetés áldozata. Az orvos is elégedett, ő is mondja hogy végre ugyanolyan arca van mint bárki másnak. Csak egyszer kell a képre nézni, hogy megtaláljuk az ideális fejet a legközelebbi zombihorror filmhez.
Index bulvár

Némileg utánajártam a libanoni helyzetnek. Hosszabb rész következik, akit érdekel, olvassa el. A szokásos hírforrásokat néztem meg, valamint beszéltem egy bizonyos diplomáciatörténet professzorral, a nevét nem írom le.
1948-ban a brit Palesztinát felosztották és megalakult Izrael. Az arabok nem vették jó néven, rögtön betámadták Izraelt, az kivédte és "megelőző csapást" indított. A konfliktus azóta tart, a helyzet régóta súlyos, és több arab terroristaszervezet harcol Izrael ellen, diplomáciai vagy katonai eszközökkel.
Nemrég a Hamász elfogott egy izraeli katonát és fogolycserét követelt, mire Izrael támadásba lendült. Megoldás azóta sincs, viszont a libanoni Hezbollah 2 izraeli katonát ejtett foglyul, és hasonlóképpen fogolycserét követel. A Hezbollah pánarab szervezet, iráni központtal. Izrael bombázni kezdte (repülőkkel és rakétákkal) Dél-Libanont.
A háború voltaképpen nem Libanon elleni, ugyanis a libanoni kormány nem támogatja a Hezbollah-t, de nem elég erős annak megfékezésére. A Hezbollah Izrael elleni támadásai a határon túlról, Dél-Libanonból érkeznek, így Izrael ezt a területet támadja. Jelenleg pedig megkezdte a bevonulást e területre.
Mindkét oldalon vannak áldozatok, de a civil halottak száma egyelőre alacsony (bár halt meg libanoni gyerek is), viszont rengeteg libanoni vesztette el otthonát.
Úgy tűnik, diplomáciai megoldás lesz, ugyanis Izrael a tűzszünet feltételeként nem azt kéri, hogy számolják fel a Hezbollah-t, mindössze hogy mozduljanak északra és helyükre a libanoni hadsereg kerüljön, valamint hogy engedjék el a 2 foglyot. Az arabok továbbra is ragaszkodnak a fogolycseréhez, a Hezbollah pedig fenyegetőzik, hogy többezres terroristahadseregét a világ bármely országa ellen bevetheti. Dominique de Villepin francia kormányfő békés megoldást akar, és kész segíteni a libanoni hadsereget. Az amerikaiak kivárnak, és úgy tűnik nem szándékoznak beavatkozni (bár kérdéses, meddig állnak még mellettük arab szövetségeseik). Rengeteg külföldi menekül Libanonból.
Atomtámadástól nem kell tartani, ugyanis a palesztin-izraeli keveredettség és a közeli országok miatt az atomcsapás mindkét felet súlyosan érintené.

Ide illik még valami. A New York Times-ban olvastam egy meglepő cikket körülbelül fél éve, melyet valamikor lehet hogy le is fordítok. Az afgán-iraki háborúról és Szeptember 11-ről szólt. Nagyon röviden arról szólt, hogy a 70-es években az amerikaiak szerződést kötöttek több arab ország diktátorával (többek közt Husszeinnel is!), hogy amennyiben megfelelő áron adják nekik az olajat, az amerikaiak nem engedik, hogy e diktatúrákat a nép megdöntse. Így aztán az arabok rájöttek, hogy csak az USA kiiktatásával van esély a kormány megbuktatására. Így válik érthetővé, hogy miért csupa szaudi ült a toronyba repített gépeken, miközben Szaudi Arábia az amerikaiak szövetségese. A cikk szerint Bin Laden (eddig sikeresnek tűnő) terve az volt, hogy a támadással becsalogatja az amerikaiakat a Közel-Keletre, ahol a gerillaharcoktól és az állandó, nehezen kivédhető terroristatámadásoktól lassan kivéreznek, mint Vietnámban. Az amerikai közvélemény vérszomja hamar átmegy elégedetlenségbe, amikor sikert nem látnak, amerikai áldozatok egyre növő számát viszont igen. És mikor az amerikaiak kivonulnak, a diktatúrák megdőlnek, és változást fogunk látni a Közel-Keleten.
Eddig beigazolódott a jóslat: az amerikaiknak már csak a harmada támogatja Bush-t, egyre többen tiltakoznak az iraki akció ellen, mely akció egyre elkeseredettebbé válik.
A cikk angolul itt található.

kedd, július 18, 2006

Nyomtam egy kis marketinget a WIW-en meg itt-ott, úgyhogy üdvözlöm az új látogatókat ha lesznek, és remélem senkit nem sokkol túlságosan a dolog. Remélem azt is, hogy nem fog felére csökkenni a barátaim száma, de kiderül.
Ennek örömére most már vendégkönyvem is van, szivesen látom a bejegyzéseket! Elérhető jobb oldalt a linkeknél (a fényképem alatt valamivel), valamint ITT.
Az a súlyos, hogy vagy 2 hete egyáltalán nem követem a híreket, csak annyit hallottam tegnap, hogy Libanon be lett támadva. Most viszont nekiállok pótolni a hiányt.

HÍREK:

Pszichopata láncfűrészes bolond a New York-i metróban. Nagy és multikulturális város, rengeteg féle ember van, és tényleg időnként becsúsznak az ilyen arcok. Pár éve valakit a metró alá löktek be, egy lányt, minden ok nélkül. Anno valakitől azt hallottam, hogy kinyitották a bolondok házát mert nincs hely, vagy ilyesmi, ezért kószálnak a nem túl veszélyes esetek az utcán.
Az arc a munkásoktól lopta el a láncfűrészt és texasi láncfűrészes mészáros módra hadonászott vele egy darabig, majd kidobta egy kukába és elmenekült. A rendőrök elkaptak valakit aki vagy az vagy nem.
HVG
New York Daily News

A világ városai, drágaság szerint sorrendben. Oslo és Tokió a legdurvább.
HVG

Frissen felfedezett dokumentumokból kiderült, mekkora egy mocsok volt Kolombusz Kristóf. Hallottam már effélét, hogy sorra végezte ki a bennszülötteket, meg hogy levágta azok kezét, akik nem tudtak elegendő aranyat szerezni. USA-ban nagy a Kolombusz hagyomány, ünnepnap is van (Colombus Day), nem hiszem hogy ez megváltozna, bár vicces lenne ha kitörne a botrány.
Népszabadság

Index szerint rohad szét a Margit híd. Összedőlni azért csak nem fog.

Elkezdtem utánajárni, mi is zajlik a Közel-Keleten. Rengeteg olvasnivaló van még, és ennek most nem állok neki, majd később. Mindenekelőtt kikérdezek egy teljesen megbízható forrást aki nálam sokkal tájékozottabb. Annyit már most elmondhatok hogy úgy tűnik elég nagy a gáz, az Izrael-Palesztina konfliktus nem fog megoldódni igen sokáig, és Irán Libanon oldalán áll, USA pedig ugyebár Izrael oldalán, Irán viszont nagy olajforrás többek között az oroszok számára és ezenkívül atomja is van (azt hiszem). Annyi biztos hogy ha ledob egyet, akkor elszabadul a pokol.

hétfő, július 17, 2006

Hollandiában voltam, többek között. Lassan magamhoz is térek és megnézem a híreket, ezzel pedig folytatódik a dolog. Aztán nekiállok egy kicsit marketingelni az oldalt. Most viszont Amszterdam kapcsán igen röviden írok egy kis összegzést a drogpolitikáról (voltaképpen inkább a marihuánáról) és a kerékpározásról.

BICIKLI:
A bicikli elég régóta közlekedési eszköz, de az utóbbi században egyre inkább modernizálják; így jutottunk el a piacra menő falusi nagyi parasztkergetőjétől a félmilliós, főleg japán-német gyártású speckó kerékpárhoz.
A benzin nagyon drága, használata környezetszennyező, kereskedelme pedig egy sor nemzetközi konfliktus forrása. Az egyre népesebb városokban egyre kevésbé éri meg autózni, mert csúcsidőben lépésben haladunk, ezenkívül nem látszanak a csillagok a szmogtól. Ezzel szemben a kerékpár környezetkímélő, városban gyakran gyorsabb mint az autó, és ezenkívül sport. Ráadásul megkíméljük magunkat a forgalmi dugótól vagy a BKV-s tömegizzasztástól, és kifejezetten pihentető is.
Keletről Nyugatra haladva egyre inkább jelen vannak a kerékpárosok. Mint hallottam, Indiában az autópályán a bringás mellé lassít a kocsi és bottal ütik a hátát, poénból. Nem hiszem hogy ez lenne a helyi szokás, de azért sokkolónak sokkoló.
Amszterdamban a lakosság 80%-ának van kerékpárja. Mindenhová vezet külön bicikliút, saját lámpákkal, és zebra vezet át rajta a gyalogosok számára. Autó nem sok van, mert nem éri meg, lassú, és az országutak elkerülik a városokat. Akárhová nézünk, kerékpárosokat és leláncolt bringákat látunk, a pályaudvarnál pedig 3 emeletes, több ezer férőhelyes bicikliparkoló. Az autósok annyira vigyáznak a bringásokra, hogy akár hullarészegen is lehetne biciklizni az úton. Mint később megtudtam, ebbe az is belejátszik, hogy autó-bicikli ütközésnél automatikusan az autós a hibás.
Nálunk nem abszolút szar a helyzet, de nincs túl messze tőle. Rendes bicikliút alig van, és az autók simán ráállnak, néha még egy kukakonténer vagy kődarab is rákerül a közepére. Az Andrássy úti bicikliút a parkoló kocsik és a járda közt van, vagyis ha normális tempóban tekerünk, az egyik autóból kiszálló utas (aki nem tud visszapillantóból hátranézni) által kinyitott ajtó gond nélkül leszeli a lábunkat combtól. Ha inkább az utón mennek, ránkdudálnak, szidják a családot, és megvan az a "feeling" hogy bármikor hátbatrafálnak.
Pozitívum, hogy erre többen is rájöttek, és pár éve megalakult itthon is a Critical Mass kerékpárosfelvonulás, ami az utóbbi évben egyre erősebb civil szervezetté növi ki magát, nyomást gyakorol a pártokra, felhívja a figyelmet a problémára és jogi védelmet is nyújt. Szóval van remény, de messze még a Hollandia-szint.

KÖNNYŰDROGPOLITIKA:

A különféle drogok az emberiség hajnala óta velünk vannak, ilyen a dohány, az alkohol, a marihuána, a koffein, az ópium stb. Hogy melyiket illetjük az "élvezeti cikk" jelzővel és melyiket a hidegrázós "kábítószer"-rel, az társadalomtörténeti és kulturális kérdés. Nem tudok és nem akarok most minden droggal foglalkozni, elég a marihuána.
Afrikában, Indiában, Közel-Keleten évezredek óta fogyasztják. Európában az éghajlat kevésbé kedvezett neki, így itt ennek nem alakult ki a hagyománya, inkább a gabonatermesztésből adódó alkoholfogyasztásnak. Némileg hasonló a kettő: mindkettő lehet társas vagy egyedüli, de mindenképpen kikapcsolódás, ellazulás. Nagyon egyszerűen fogalmazva, az alkohol leszedál és ellazít (ezen azt kell érteni hogy minél többet iszik valaki, annál kevésbé foglalkoztatják a társas szabályok, és így jut el oda hogy a platzra okád és üvöltözik), a marihuána pedig némileg ellazít és kissé megváltoztatja az asszociálást, valamint megerősíti az érzékszerveket. Ezért van az, hogy a szokásos gondolkodásmódunktól eltérő gondolkodással olyan dolgokra ébredhetünk rá, amire amúgy nehezen, valamint az sem véletlen, hogy a jazz születése New Orleans-ban együtt járt a marihuána elterjedésével, mert a zene így élvezhetőbb tud lenni, és jobban rá tudunk érezni.
A XX. század első felében az USA-ban elterjedt és legális, sőt adóztatott volt a marihuána. Ám egy szenátort aggasztani kezdett, hogy a mexikói munkások ellepik az országot, és mivel ezek sokat szívtak, a szenátor összefüggést akart erőltetni a marihuána és a naplopó mexikói között. Eleinte nehezen ment, de egy CIA propagandafilmmel már sikerült megváltoztatni az ország véleményét. Ennek neve Reefer Madness (kb. "füvescigi őrület"), és vígjáték mai szemmel, ha nem gondolunk bele a hatásába. Itt láthatjuk, hogy egyetlen slukk marihuána elmebeteg röhögéshez, nők megerőszakolásához és gyilkoláshoz vezet. A film hatására a nép bepánikolt, és egyre többen ragaszkodtak a biztonsághoz, mire fel az államok egymás után tiltották be. Az első lépés az volt, hogy csak állami oklevéllel volt legalis a kereskedelme, ilyen oklevelet viszont nem állítottak ki. Ahogy felnőtt az a generáció, melyet szüleik úgy neveltek, hogy a marihuána halálos drog, egyre inkább visszafordíthatatlanná vált a helyzet. A csúcspont az volt, mikor egy, a vietnámi háborúból visszatérő katonát letartóztattak füves cigaretta miatt és húsz évre lesittelték. [A továbbiakban elnézést, de most nem járok utána a dátumoknak és neveknek, de aki akar, tegye, vagy majd ugyanezt javítom később.]
Köznyomásra később egy amerikai elnök legalizálni akart, de egyik emberét kokainfogyasztásért lekapcsolták, így nem vállalta a lépést, nehogy azt mondják, saját érdekében teszi. Utána következő elnök (ha jól emlékszem, Nixon) pedig kikért egy kutatói véleményt a drogról. Meg is kapta, és ebben az állt, hogy gyakorlatilag ártalmatlan szer. Nem olvasta el a jelentést, hanem az asztalán hagyta, viszont betiltotta a marihuánával való bármilyen kísérletezést és kutatást, ezzel a kör bezárult.
A 70-es évekbeli New York-i egyezménytől kedzve pedig hasonló drogpolitikát folytat a világ, Európa pedig sokszor az amerikaiakat is túlszárnyalja a korlátoltságban és agresszivitásban. Afrika némely országában is amerikai nyomásra betiltották a termesztését: olyan országokban, ahol ez volt a fő megélhetési forrása a népességnek. Dél-Kelet Ázsiában pedig 20 év börtönre ítéltek egy drogcsempészt, miután a halálos ítéletet megúszta.
Most már röviden a befejezés, egy összehasonlítás. Nálunk nemrégig börtön járt egy darab füves cigiért, árulásért tíz év. Ma már "csak" az van, hogy fél évig kell járni egy elterelő tanfolyamra (ami olyasmi lehet, mintha fél éven át hallgathatnánk, hogyan tesz pszichopatává a napi egy korsó sör), és ha másodszorra kapnak el, az börtön. Vagyis arról van szó, hogy az állam elvágja a normális életünket, mert a társadalom paranoiás és büntetni akar, valami olyasmiért, aminek igazságát már nem is merik megkérdőjelezni.
Hollandiában a családapa besétál a coffeeshop-ba és bő választékból megveszi a füves cigit amit otthon a kandalló mellett elszív a feleségével, vagy kinn a parkban munka után. Ott sem legális (nemzetközi nyomásra), de teljesen megtűrt. Ugyanígy a prostitúció. Kemény drog nem legális, de tudják hogy van és lesz, ezért be lehet vinni a vásárolt kokaint megnézetni, hogy nincs-e benne mérgező anyag. A bűnözés nem magas, a társadalom higgadt és toleráns.
Bármilyen irányba fordulhat a kocka. Egyre több civil szervezet tüntet a marihuána kriminalizálása ellen, nálunk a Kendermag, USA-ban a Norml. Lehet, hogy pár évtized múlva itthon is boltban lehet kapni a füvet, de az is lehet, hogy ugyanennyi idő múlva 20 évnyi börtön jár érte, ami voltaképpen halálos büntetés azért, mert nem a társadalmilag elfogadott szerrel éltünk.
Remélem senkit sem irritált ez a kis történet. Ha igen, nem kell vele foglalkozni, nyugodtan megtarthatjuk saját véleményünket és tartózkodhatunk bármitől ami annak ellentmond.

ui. Még valami: pár éve a Kendermag tüntetésen kivörösödött arcú, üvöltő és teli tüdőből zenezavaró sípokat fújó, záptojással dobáló és "nesztek nektek kender" feliratú akasztófát tartó ellentüntető tömegben láttam meg életemben először, milyen is a társadalmi korlátoltság, butaság és lincselő indulat emberi arca. Elég lehangoló volt tudni, hogy annyira vagyunk civilizáltak, hogy a XXI. században még mindig tart a boszorkányüldözés.