szombat, július 01, 2006

Ismét vagyok, de csak pár napig. Addig is írok. Elszakadtam a civilizációtól egy hétre, most meglátjuk, mi is történt azóta.

HÍREK:

Júliustól drágul egy tonna gyógyszer. Szerintem sok más helyen lehetne spórolni, mielőtt az idős, beteg embereket kezdik sokkolni, de ez van. Viszont innentől nem csak 700 féle "közgyógylistás" gyógyszert írhatnak fel, hanem vagy 6000-et, amit a társadalombiztosító támogat. Ez viszont fejlődés, így már személyre szabottabb gyógyszert írnak fel az embernek.
HVG gazdaság

Beindulnak lassan a rekordhosszú Combino villamosok, és jövő nyárra csak ez lesz. Az benne a jó, hogy többen férnek rá, zsírabbul néz ki, alacsonypadlós (babakocsisoknak, nagyiknak és tolószékeseknek), szellőztetett és padlófűtött. Viszont kevesebb benne az ülőhely, ami eddig is sokszor kevés volt, így ezentúl csak nagy ritkán ülünk majd le.
Sokszor úgy tűnik megvan a fejlődési szándék a BKV-nál, és az utóbbi időben tényleg egyre jobb lett (egyre kevésbé lefárasztó). Ennek ellenére állandóan veszteséges (állam pótolja ki minden évben) és régóta alkalmazza az ország talán leginkább lenézett dolgozóit, az ellenőröket, akik hiéna módra vetik rá magukat az emberre, és a legtöbb esetben hihetetlenül sötétek.
Egyszer két japán nőt láttam, akik lementek a metróba a térképet megnézni. Az ellenőr meglátta őket, és futólépésben indult feléjük, mert nekik biztosan nincs jegyük. Jót tesz a turizmusnak.
HVG Budapest

Szemptembertől esélyes az 500 forintos vizitdíj az orvosnak. Ez azért van, hogy több hatékony ideje legyen az orvosnak, és ne nyaggassák az értelmetlen lefárasztással. Az EU-ban nálunk fordulnak 2. legtöbbször orvoshoz.
Lehet hogy ez mind valami nagy terv része, de egyelőre úgy tűnik, az állam többnyire a lakosság vérének fokozatos lecsapolásával akarja megoldani a gondokat. Ez nem feltétlenül a kormány hibája, lehet hogy inkább arról van szó, hogy egy nagy, bürokratikus és nem túl régóta demokrata állam nemigen képes komolyabb reformra.
HVG

Iszonyat meleg volt az elmúlt napokban, horrorisztikus. Lehet tényleg globális felmelegedés van, a környezetszennyezés miatt. Engem személy szerint nem érdekel, ha leromboljuk a bolygónkat, magunkra vetünk, aztán majd élhetünk egy katasztrófafilmszerű állapotban. Ha meg kipusztul az emberiség, a Föld előbb-utóbb regenerálódik, újra lesznek szép erdők meg mezők, csak nélkülünk.
HVG tudomány

Angyalföldi koldusreform: csak éjjel lehet koldulni és hajléktalanlapot osztogatni, aludni meg sehol sem lehet köztéren. Nagy patkányság. Ahelyett hogy létrehoznának egy pár kultúrált hajléktalanszállót.
Népszabadság

Hétvégéken akció van a Lánchídon ha valakit érdekel.
Budapest.hu

Lekapcsoltak egy cigarettacsempészt.
Ez egyáltalán nem erkölcsi bűn, egyszerűen arról van szó, hogy amcsi-EU-Magyarország irányban jön az anti-dohányzás hisztéria, melynek részeként emelik a cigiárakat. Így aztán egyre többen fordulnak csempészekhez a napi betevő cigiért. Az állam itt nem szerez semmiféle bevételt, ezért neki ez veszteség. Ennélfogva üldözi a csempészeket, de szerencsére nem sok sikerrel.
Index

Irakban robbantás, mint ez lenni szokott.
HVG

Izrael betámadta a Gázát, mire föl a palesztinok visszatámadtak, a Hamasz (palesztin szélsőséges kormány, de legalább kormány) meg hergelődik. Nemigen megy ott a béke, és sokszor úgy tűnik, valakiknek igencsak érdekében áll a hadiállapot fenntartása.
HVG

Egyelőre ennyi, linkek majd később.